Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

4 Şubat 2012

6.Sınıf Türkçe Yazılısı Çöz


BİR BASKETÇİNİN BİLİNMEYEN TARİHİ
Ortaokul öğrencisi suratı asık bir halde eve geldi(  ) çantasını yere fırlattı(  ) yukarı odasına koşup kendini yatağa attı ve ağlamaya başladı(  ) En büyük rüyasını gerçekleştirememişti(  ) Okulun basketbol takımına girmek için elinden geleni yapmış (  )ama başaramamıştı. Annesi sessizce odaya girdi ve şefkatle ne olduğunu sordu
, '' Takıma giremedim '' dedi küçük delikanlı. '' Bana 'sen daha küçüksün' dediler.''
Annesi oğlunun yanına oturdu , kolunu boynuna dolayıp şöyle dedi : '' Yavrum,önemli olan,takıma giremeyecek kadar küçük olman değil ; içindeki basketbolcunun ne kadar büyük olduğu.''
Annesi bunu söyleyip odadan çıktıktan sonra, minik delikanlı yatağında doğruldu.Kendisini her zamankinden güçlü hissediyordu. Evet, belki küçüktü , ama içindeki basketbolcu çok büyüktü ! Ertesi sabah erkenden antrenmanlara gitti. Her gün, her hafta,  her ay... Hep annesinin söyledikleri yankılandı zihninde…  Günler geçtikçe hem içindeki basketbolcu, hem de azmi büyüdü.
Ertesi sene, takım seçmeleri yine yapıldı. Bu defa , minik delikanlının içindeki büyük basketbolcu kendisini yeterince gösteriyordu. Takımın hocası ondan çok etkilendi ve onu takıma aldı. Sonraki senelerde takımdaki yerini hep korudu.Hep daha iyiye gitti,gelişti!
Çok geçmeden dışarıdan teklifler gelmeye başladı.Önce amatör takımlarda oynadı . Sonra başarı merdivenini üçer beşer tırmandı.
Ve tüm dünya , bir zamanlar okul takımına bile giremeyen Michael Jordan'ı basketbol tarihinin en başarılı oyuncularından birisi olarak tanıdı...
  1. Yukarıdaki metinde çocuğun en büyük hayali ne olarak verilmiştir? Bu hayalini gerçekleştirmek için kimler destek olmuş, kimler hayallerini çalmaya çalışmıştır?(10 puan)



  1. Annesi , oğlunu avutmak için neler söylemiştir? Annesinin söylediği sözler çocuğu nasıl etkilemiştir?(10 puan)



  1. Yukarıdaki metinden çıkardığınız ders nedir? Cümle halinde yazınız. (10 puan)


  1. Yukarıdaki metne “İnanmak ve Başarmak” ile ilgili güzel bir başlık bulunuz? (5 puan)…………………………………………..

  1. Metinde altı çizili olan giriş bölümündeki yay ayraçların  içerine hangi noktalama işaretleri gelmesi gerektiğini metnin üzerinde gösteriniz. (5 puan)
Yanlış yazılmış
doğrusu
Yurtumun

Toprakına

Sokakda

Kitapa

ağaçına

  1. Aşağıdaki paragraftaki ses olaylarından kaynaklanan yazım yanlışlarını  yandaki tabloda düzeltiniz. (10p.)
           Sevgili Arkadaşım,
  Yıllardır Almanya’dayım. Yurtumun toprakına, taşına, ağaçına, denizine hasretim. Geçen gün  sokokda dolaşırken bir kitapcı vitrininde ülkemizi tanıtan bir dergiye rastladım.
                 


  1. Aşağıdaki kelimelerden isim olanların  yanlarındaki yay ayraçların içine ( i  ), fiil olanların ( F) yazınız.  (10 p.)
“ Dağ (   ) , Ağaç (   ), Yapış (   ), Konuş (   ), Sır (   ), Güzel (   ), Ağla (   ), Sor (   ), Dolap (   ) , Unut (   )”

  1.   Aşağıdaki tabloda verilen isimlerin başına uygun sıfatlar getiriniz. (10 puan)
SIFAT
İSİM
SIFAT
İSİM
KIRIK
GÖZLÜK
KIYMALI
BÖREK

KİTAP

KAHVE

YEMEK

YOLLAR

ARABA

ÇOCUKLAR

ÇANTA

ÖĞRENCİ

PASTA

SINIF

  1.   “Umudunu kaybeden insanın kaybedecek başka bir şeyi yoktur.” Sözünü açıklayan bir kompozisyon yazınız.(30 puan)
(başlık: 5 , anlatım: 10 , yazım ve noktalama: 5 , kağıt düzeni:5 , yazı özeni: 5 puandır, başarılar dilerim.)
Kompozisyonu arka sayfaya yazınız, başlık atmayı unutmayınız. BAŞARILAR DİLERİM.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder