Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

6 Ocak 2012

8.Sınıf Türkçe Yazılısı Çöz


KİTAP TİRYAKİLİĞİ
Medeniyetin kaynağı olan kültür, “bilgi”ye dayanır; bilginin kaynağı ise kitaptır. Kitap okudukça dış ve iç âlemlerimize projektörlerin çevrildiğini fark ederiz. Bir taraftan okyanusları ve yıldızları tutarken, bir taraftan da iç dünyamızın kıvrımlarında seyahatte bulunuruz. Kâinatın büyük bir insan, insanın küçük bir kâinat olduğunu anlarız. İyi okuyucular için bütün sırlar kalkar, perdeler iner evrenin tüm alanları onun için özgürce ve sınırsızca gezeceği bir cadde olur. Kitaplar, okuyanların bütün kâinat için geçerli olan pasaportudur. 
Bir milletin ileriliği kitap okuyanların sayısıyla orantılıdır. Ayrıca kitap; bir milletin devamlılığında da son derece önemli rol oynamaktadır. Milletlerin geçmişle bağlantısını kuran kitap, geçmişin iyi ve kötülerini sinema şeridi gibi gözler önüne sererek geleceğimize ışık tutar. Kitap, tarihi getirip önümüze kor. Okudukça sisler dağılmaya karanlıklar azalmaya başlar tarihi gerçeğiyle öğreniriz.  O, milletin karalıklardan çıkarak geleceğini  inşa ettiği tuğla taşı olur adeta.  Kitap herkese aynı yönden mi yaklaşır acaba? Okumayı, sadece ders kitaplarını okumak olarak anlayan aileler var, çocuklarına ders kitaplarının dışında göz açtırmıyorlar. Bir kısım çocuklar, zaten kendilerini yarış meydanında bulmuş oluyorlar; tek amaçları derslerinde başarılı olmak olan bu gençler, başka hiçbir kitaba yönelmiyorlar. Bu gençlerin bir kısmı da okulu bitirir bitirmez ders kitaplarını yakıyorlar. Bu günün sisteminde sadece dinleyen, her anlatılanı alan, ama eleştirmeyen; araştırmadan ve incelemeden sonuca varan, okumaktan nefret eden bir nesil ortaya çıkıyor.  Okumak kadar neyi okuyacağımız da önemlidir. Okuduğumuz kitaplar bize ne kazandırıyor? Bilgilerimizi arttırıyor mu? Davranışlarımızda olumlu değişiklikler oluyor mu? Bizi hayatı gerçeklerine karşı uyandırıyor mu? Bizi fikren yükseltip yüceltiyor mu? Duygularımızı, ruhumuzu rahatlatıyor mu?... Kitapları sıraya koymamız gerekiyor, yapılacak işleri sıraya koyduğumuz gibi.
Ömrümüz sınırlı kitaplar sayısızdır. Öyleyse seçme durumunda olacağız. Okuma, çok kitapla değil sindirilen kitapla hedefini bulacaktır. (İlk dört(4) soruyu bu parçaya göre cevaplayınız.)
S O R U L A R
S1) Kitaplar neden, okuyanların bütün kâinat için geçerli pasaportudur? Açıklayınız.10p
Kitap okudukça insan için kainat küçülür adeta, kitabın engin denizinde gezerken dünyada görmediğimiz yerleri, iç alemimizde bilmediğimiz yerleri, ulaşamadığımız alanları gösterdiği içim kitap bize kainatın en geçerli pasaportu olur.

S2) Kitap bir milletin devamlılığında nasıl rol oynamaktadır? Açıklayınız.10p
Kitap, ait olduğu milletin geçmişiyle geleceği arasında bağ kurması, tarihine en gerçekçi bir biçimde ışık tutması ve alınması gereken dersi en objektif bir anlatımla sunması itibarıyla milletin devamlılığını sağlar. 

S3) Bazı ailelerin kitap okuma konusundan yaptıkları yanlış nedir? Bu yanlış sonucunda nasıl bir durum ortaya çıkmaktadır? Açıklayınız.10p Birtakım ailelerin yaptığı en büyük yanlış: Çocuklarının ders kitaplarının dışında kitap okuması gerekli görmemeleri ve okumaya sadece ders için sınırlı görmeleridir. Bu tutum sonucunda okumaktan nefret eden, araştırmacı kimliğini yitirmiş, her şeye boyun eğen bir nesil ortaya çıkmaktadır.

S4) Okuyacağımız kitaplar hangi özellikleri taşımalıdır? Açıklayınız.  10p
Okuyacağımız kitaplar; bilgilerimizi artırıcı, bizi hayatın gerçekleriyle yüz yüze bırakan, davranışlarımızı olumlu yönde değiştirici, ruhumuzu rahatlatıcı ve bizi fikren yükseltici özelliğe sahip olmalıdır. 

S5) Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilimsileri ve türlerini karşılarına yazınız. 7p

Cümleler
Fiilimsi
Türü
a
Yolun kenarındaki yalının kapısında yan yana dikilen iki adam bekleşiyordu.
dikilen
Sıfat fiil
b
Birden bire karşısındaki perişan kılıklı adama bakıp oradan ayrıldı.
bakıp
Zarf fiil
c
Ona göre bütün bu güzellikler, bu gidişle kesinlikle kaybolacaktı.
gidişle
İsim fiil
d
Bu sabah onu bulunca çok sevindi ,heyecanından yerinde duramadı.
bulunca
Zarf fiil
e
İnsanlar işsiz kalmayı, hele hele bu zamanda, hiç istemez.
kalmayı
İsim fiil
f
Kendini apartmanlara kapatmış insanlar topluma katılmalı ve toplumla kaynaşmalı.
kapatmış
Sıfat fiil
g
Bir yazarı eserlerinin siminden değil, eserlerini okuyarak tanıyabiliriz.
okuyarak
Zarf fiil

S8) Aşağıdaki cümleleri cümle türü yönünden ( yükleminin yerine göre, yükleminin türüne göre ve anlamına göre) ilgili alanlara işaretleyiniz. (Cümlelerin hepsi birden çok özellik taşımaktadır.) 10p

CÜMLELER

Kurallı cümle

Devrik cümle

İsim cümlesi

Fiil cümlesi

Olumlu cümle

Olumsuz cümle
Olumlu soru cümlesi
Olumsuz soru cümlesi
Tüm ısrarıma rağmen beni dinlemedi.
X


X

X


Bunu değiştirecek biri gelsin istiyor musun eve? 

X

X


X

Yalancılık bir erdemsizliktir.
X

X


X


Bu güzelim Selimiye Camii nasıl unutulabilir?
X


X



X
Yaz tatili boyunca Antalya’daydı kendisi.

X
X

X



S9)Aşağıda giriş bölümü verilen öyküyü başlık koyarak tamamlayınız. (Başlık 5p, içerik 15p)
………………………………………
Hava yağmurluydu. Tren ara sıra şiddetli sağanakların arasından geçiyor, pencere camları vagonların üstü, yanları dakikalarca kamçılanıyor, bazen su serpintilerinin içeri girdiği bile oluyordu. Sonra bu şiddet duruyor, gök biraz yukarıya çekiliyor, yüksekte açık mavi, tek bir çiçek gibi tepemize asılıyor, o zaman manzara gülüyor, ışıkla karışan ıslaklık, içimize bir nevi tazelenmiş dünya hissi yayıyordu. Sonra yine simsiyah bir bulutun ülkesine girerek yine kamçılıyor, yine ince ağaçların içine hapsediyor, bir tabiat ortasında seyahat ettiğimizi unutuyorduk.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder