Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

12 Aralık 2011

10. Sınıf Dil ve Anlatım Yazılı Testi Çöz



1-Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?
    a)      Sevgi, ruhun açan çiçeğidir.
    b)      O da bu iyimserlikten çekiyor.
    c)      Çocuk, böyle nereye gidiyor.
    d)      Gel anlaş, inadı bırak artık.
    e)      Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

2-  Soyut kavramları daha görünür kılmak için somut kavramlardan faydalanılır. Buna somutlama adı verilir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somutlama yapılmamıştır?

a)  Seni kırmak istemem ama teklifin hiç kabul edilir gibi değil.
b)  Son oylamada ezici bir çoğunlukla tüm rakiplerini geride bıraktı.
c)  Dün olanları duyunca hepimize ateş püskürdü.
d)  Bizi zamanında dinlemedi, şimdi bırakın çürüsün kahvehane köşelerinde.
e)  Bu kadar sinirleneceğinizi bilseydim ağzımı hiç açmazdım.

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusu değildir?
a)   Çankaya’da hava kirliliği Kızılay’daki gibi değildir.
b)   Ben onun gibi ders çalışamıyorum.
c)   Şu mağaza bizimki gibi, hiç çalışmıyor.
d)   Saat üç gibi beni evden aramıştı.
         e)   Ablan gibi sen de bir işte çalışabilirdin

  4- (I) Rüstem Çavuş koskocaman pos bıyıklı bir adamdı. (II)   Gözlerinin içi gülen, canlı, şakacı, hayat dolu, sevgi dolu, Sivas’ın  Zara ilçesinden bir kişidir. (III) On yıldır da İstanbul’da çöpçüdür. (IV) Çöpçü çavuşluğuna bundan dört yıl önce terfi etmiştir. (V) Çöpçü çavuşu olduktan sonradır ki, bizim evin yanındaki arsayı aldı.
Yukarıdaki cümlelerden hangisi söz, söyleyenin kişisel  
     düşüncesini içermektedir?
A) I.                 B) II.        C) III.      D) IV.      E) V.

  5-  Hiç kimse ona gerçeği anlatmamış; onu yalan yanlış sözlerle oyalamıştı.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisiyle giderilebilir?
a)  “gerçeği” yerine “doğruyu” sözcüğü getirilerek
b)  “anlatmamış”tan sonra “herkes” sözcüğü getirilerek
c)  “anlatmamış” yerine “söylememiş” sözcüğü getirilerek
d)  “onu” sözcüğü atılarak
e)  “oyalamıştı” yerine “kandırmıştı” sözcüğü getirilerek

6-        Aşağıdaki dizelerin hangisinde özne-yüklem uyuşmazlığı vardır?

a)  Gözümün değdiği yere gül düşer.
b)  Dinle de gönlümü alıver gitsin.
c)  Yer yüzünde bir sen bir de ben varım.
d)  İstersen dünyayı çağır imdada.
e)  Arkandan gelecek hep ayak sesi.
7-    Sigaraya başladım tekrar
            1                            2
Gün yeni açılan paketti
                          3
Anıları yakıyordum ucundan
           4                                    5
Bu dizelerdeki numaralanmış sözcüklerden hangisi isim değildir?
a) 1               b) 2            c) 3               d) 4              e) 5

8-    İstanbul Türkiye’ nin en güzel şehridir.
İstanbul Türkiye’ nin en kalabalık şehridir.                          Ahmet Haşim in şiirlerini çok seviyorum.
Ahmet Haşim Suriye de doğmuş
Yukarıdaki  cümlelerin  anlatım özellikleri hangi seçenekte doğru sıralanmıştır ?
a)    Öznel anlatım - Nesnel anlatım -Doğrudan -Dolaylı
b)    Nesnel anlatım - Öznel anlatım – Dolaylı- Doğrudan
c)    Nesnel anlatım - Öznel anlatım – Dolaylı- Doğrudan
d)    Nesnel anlatım - Öznel anlatım - Doğrudan  – Dolaylı         
 e)   Öznel anlatım – Dolaylı- Doğrudan -Nesnel anlatım
    
  9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “topluluk” adı olarak kullanılmamıştır
a)   Takım, bu maçta da dağıldı.
 b)   Ordu, fındıklarıyla ekonomik etkinliğe sahiptir
 c)    Sınıf, bu söze kahkahayla güldü.
 d)   Kafile, iki gün hiç durmadan yürüdü.
 e)    Sürü, akşama doğru kente indi.

10-   Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcüğün cümleye kattığı anlam, ötekilerden farklıdır?
      a)   Başka eserleri hep üstünkörü karıştırmakla yetiniyor.
b)    Annesiyle bir hafta evvel yaptıkları görüşmeyi gelişigüzel anlattı.
c)    Baştan savma yapılmış iskeleye ayak basar basmaz gıcırtılar duyulmaya başlandı.
d)     Özen göstermeden yıkadığı tabaklarda, yer yer yemek artıklarının izleri vardır.
e)     Önemi olmayan bu sözlere takılıp kalmanı, bir türlü anlayamıyorum

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlam yoktur?

a)  Bu gerçeği söyleyemiyorsanız, onun düzelmesini bekleyemezsiniz.
b)  Ders çalışmak üzere, bizim eve, sıcacık odama gittik.
c)  Bu temel ilkeyi göz önüne almadıkça, başarılı olacağını sanmıyorum.
d)  Sevgiyle yaklaşmanız işe yarar; yeter ki o da aynı duyguyu hissetsin.
e)  Koşmamak üzere, sokağa çıkmasına izin verebilirim.

12- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde alışılmamış bağdaştırma yoktur, 
a)  Körpe merdiven.    b) Dilsiz hayaller      c)  Korkunç kıyafet.               d)  Titrek bakışlar           e)  Mavi boncuk
13- Aşağıdakilerden hangisi sunumda dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri değildir?
a ) Slaytlar ile anlatımın eş zamanlı olması
b ) Görsel ve işitsel unsurlardan yararlanılması
c ) Slaytlardaki cümlelerde ayrıntılara yer verilmesi                             
d ) Sunumda değişik kaynaklardan yararlanılması
e ) Sunulan konu güncel olmalı

14-“ Bu konuda gençleri azımsamak doğru değildir.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir.

a ) Gereksiz sözcük kullanılması
b ) Bir sözcüğün anlam bakımından yanlış kullanılması
c ) Tamlamanın yanlış yapılması
d ) Ekeylemin yanlış kullanulması
e ) Yüklemine göre olumsuz cümle olması

15 Aşağıdakilerden hangisi paneli forumdan ayıran bir özelliktir?

a )  Seçilen konu üzerinden farklı düşüncelerin dile getirilmesi
b ) Az sayıda dinleyicinin bulunması
c ) Tartışmayı yöneten bir başkanın olması
d ) Dinleyicilerin konuyla ilgili görüşlerine yer verilmemesi
e ) Konularının sosyal ve güncel olması

16 - Aşağıdaki cümlelerin hangisinde betimleme yoktur?

    a )  Söylenenleri hiç duymuyormuşçasına dalgın, düşünceli bir tavırla işini yapmayı sürdürdü..
b )  Artık bahar geldi derken birdenbire hava bozmuş, damlar, sokaklar, kırlar karla örtülmüştü.
c )  Az konuşan, doğruyu söyleyen, söylediğini tartan bir insandı.
d )  İçli, çok duygulu bir adamdı, konuşurken hem ağlar hem ağlatırdı.
e )  Benim gibi babamın da dedemin de çocukluk ve ilk gençlik günleri bu konakta geçmişti.

17 -“Kalktığımda henüz hava karanlıktı. Dışarı çıktım. Serin bir esinti yüzümü yaladı, ürperdim. Şafak söktü. Kuşlar ötmeye başladı. Arkasından horozların sesleri duyuldu. Ortalık ağardıkça sesler de artmaya başladı. Bu kez çeltik tarlaları dile geldi. Çok sesli bir müzik dalgası… Çevre aydınlandı artık. Seslerin sahipleri gözüküyor.”
Bu parçada bulunmayan özellik aşağıdakilerden hangisidir?

a ) İşitsel ögelere ağırlık verme.
b ) Görsel ögelere ağırlık verme.
c ) Dokunmayla ilgili ögelere ağırlık verme.
d ) Koklamayla ilgili ögelere ağırlık verme.
e ) Doğa olaylarını kişileştirme.

   18 -Aşağıdaki temalardan hangisi en çok sınırlandırılmıştır?
a )  Tanker kazasının yunuslara verdiği zarar
b )  Deniz kirliliğinin zararları
c )  Ülkemizde çevre sorunu
d )  Hava kirliliğinin zararları
e )  Denizdeki atıkların etkisi

    19-      Tüyden hafif olurum böyle sabahlar
                Karşı damda bir güneş parçası
                İçimde kuş cıvıltıları, şarkılar
                Bağıra bağıra düşerim yollara
                Döner döner durur başım havalarda
  Bu şiirin teması (ana duygusu) aşağıdakilerden hangisidir?

   A) Geçmişe özlem  B) Yalnızlık korkusu    C) Yaşama sevinci             D) Doğa tutkusu                  E) Ayrılık acısı


 20-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

a) Arkadaşlarımızın sorununa sahip çıkarak desteklemeliyiz.
 b) Genellikle kitap okuyarak vaktimi geçiriyorum.
c) Bu yıl,tatilimi İstanbul’da geçirmek istiyorum.
d) Orada, eski arkadaşlarımla görüşeceğim.
e) Onunla geçen yıl burada karşılaşmıştık.
Cevap Anahtarı:
  1. c
  2. E
  3. D
  4. B
  5. B
  6. C
  7. B
  8. A
  9. B
  10. E
  11. B
  12. E
  13. C
  14. B
  15. D
  16. E
  17. D
  18. A
  19. C
  20. A

7 yorum:

  1. BUNLAR ÇOK KAZIK :D

    YanıtlaSil
  2. keklik bu sorular
    ,

    YanıtlaSil
  3. ben 10.fen sınıfındayım ve annem de açık orta öğretim son sınıfta ben bu sınavdan 70 aldım ANAm ise 90 aldı napak ölekmi??? :(

    YanıtlaSil
  4. yess full yaptım

    YanıtlaSil