Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

25 Aralık 2011

8.Sınıf Türkçe Yazılısı Çöz


OKUMA KÜLTÜRÜ
    Ne yazık ki okuma kültürümüz yok denecek  kadar az.Diğer etkinliklere ayıracak bir sürü boş vaktimiz varken kitap okumaya hiç vaktimiz olmaz her nedense.2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre dergi okuma oranı %4 gazete okuma oranı %22 iken televizyon izleme oranı %97 çıkmıştır.Bu okumanın hayatımızda ne kadar değerli olduğunu açıkça göstermektedir. En kısa zamanda okullarda okuma kültürü dersi başlatılmalıdır.Böylece şimdiki nesilleri okuyan bir kuşak haline getirmek mümkün olabilecektir.

 (Aşağıdaki ilk dört soruyu yukarıdaki metne göre cevaplayınız.)

SORU1)Yukarıdaki parçada yazar neyden şikayetçidir?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
SORU 2)Yukarıdaki parçada konuşan kişiye göre Türkiye ‘de  kitap okuyan kuşak  nasıl meydana gelebilir?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
SORU 3 )yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi konuşan düşünceyi geliştirme yöntemi kullanılmıştır?
A)Tanımlama
B)Örnekleme
C)Karşılaştırma
D)Sayısal verilerden yararlanma

SORU 4) Yukarıdaki parçanın ana düşüncesi nedir?Yazınız.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

SORU 5)Aşağıdaki cümlelerde doğru olanların başına (D) yanlış  olanların başına (Y) yazınız.
(        )TWEETY :Fiilimsiler sıfat-fiii,zarf –fiil ve isim-fiil olarak üçe ayrılır..
(        )KELOĞLAN : “gelirken” sıfat-fiildir.
(        )PEMBE PANTER: Fiilimsiler isim köklerinden de türeyebilirler.
(        )MUSTAFA: “-er…………-mez” zarf –fiil ekidir.

SORU 6) Tom aşağıdaki  cümlelerde  fiilimsileri bulup türüne göre işaretleyecektir.Tom’a yardımcı olur musunuz? (10 puan)
Cümleler
Sıfat -Fiil
İsim-Fiil
Zarf-fiil
Sabah erkenden uyanıp okula gittim.



Gün doğmadan neler doğar.



Şiir yazmak yetenek ister.



Çizilen kağıtları çöpe attım.



Dönülmez akşamın ufkundayım.



















SORU 7) Aşağıda üç noktanın neden kullanıldığını karşısına yazınız.


v  Onu bir görsem...                                          ------------------------------------------------------------------------
v  Şu … adamın lafını etmeyin bana.                ------------------------------------------------------------------------
v  Bir sürü sınıf vardı: 8A,,8B…                       ------------------------------------------------------------------------

SORU 8)Aşağıdaki boşlukları uygun şekilde anlatım biçimde eşleştiriniz.
1
Okuyucunun fikirlerini değiştirmek amacıyla yazılır.

Öyküleme
2
Varlıkları sözcükle çizme biçimidir.

Tartışma
3
Olayı geçmiş zamanda anlatma ağır basar.

Betimleme
4
Bir konuda bilgi verme amacı güdülür.

Açıklama




SORU 9)   Aşağıdaki hikayeyi “Büyüklerin sözünü dinlemeliyiz.” ana düşüncesini ifade edecek bir  uygun şekilde tamamlayınız. Yazdığınız düşünceye  uygun bir başlık yazınız. 
            
………………………………………

           Okulun son günüydü. Görkem heyecanla öğretmeninin karnelerini dağıtmasını bekliyordu. Acaba karnesi nasıldı? Kalbi küt küt atıyordu. Öğretmeni sınıfın kapısında elinde karnelerle göründü. Sırayla karnelerini verdi. Bütün dersleri çok iyiydi. Öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla vedalaştı. Koşa koşa eve geldi. Zile tüm gücüyle bastı. Kapıyı açan annesinin boynuna atladı. Annesi karnesini inceledi. Oğluna bir daha sarıldı. Onu tebrik etti. Görkem karnesini biran önce babasına göstermek istiyordu. Babası birazdan öğle yemeği için gelirdi. Zil çaldı. Görkem koştu, kapıyı açtı. Babası gülen gözlerle O’na bakıyordu. O da ne? Babasının yanında Görkem’in günlerdir hayalini kurduğu bisiklet vardı. Babasının boynuna sarıldı. Teşekkür etti. Hemen yeni bisikletine binmek istedi. Babası:
-         Hayır oğlum! Bisiklete şimdi binemezsin. Akşam gelirken sana kask getireceğim. Bu güvenliğin ve sağlığın için. Kaskın olmadan binmene izin veremem. Bisiklet için bu kadar bekledin. Biraz daha bekleyebilirsin, dedi.

             Annesi de babası gibi düşünüyordu. Görkem’in aklına öğretmeninin anlattıkları geldi. Babasına ve annesine hak verdi. Fazla ısrar etmedi. Babası yemeğini yedi.
İşine gitti. Babasının işten biran önce gelmesini diliyordu.
Annesi akşam yemeği hazırlığı için manava sebze
     almaya çıktı. Görkem’in canı sıkılıyordu. Bisikletine 
bir daha bakmak istedi. Üzerine bindi. Çok güzeldi.
Hazır evde kimse yoktu. Birkaç tur atarsa kimse
onu görmezdi. Bisikletle hızlandı. Vay canına!
Mavi bisiklet kanatlanmış uçuyordu sanki.
     Hızlandı, hızlandı.

 Aniden önüne -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder