Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

11 Ekim 2011

Kimya Deneyi


Kimya Deney 
               
Yapacağımız deneyin amacı maddelerin rengini değiştirmektir. Bizim grup bu deneyde beyaz renkli malzemeler kullandı. Ayrıca rengi değiştirmek içinde doğal malzemeler kullandık. İşte kullandığımız malzemeler bunlardır:
1-Asma Yaprağı
2-Armut Yaprağı
3-Yumurta
4-İp
5-Soğan Kabuğu
Deney:
İlk olarak kimya laboratuarına gittik. Üç gruba ayrıldık. Ben 3. Gruptaydım. Her gruba bir beherglas verildi. Beherglası yarısına kadar su ile doldurulduk. (250ml) Bir de bize ısıtıcılı manyetik karıştırıcı verildi. Tebeşire benzeyen bir çubuğu da suyun içine koyduk. Manyetik karıştırıcıyı çalıştırdık. İlk olarak karıştırma düzeyini bire çıkardık. Çubuk dönmeye başladı. Daha sonra suda girdap oluşturduk. Bunun için 3. Seviyeye getirdik. Eğer 10. Seviye(son seviye)ye getirirsek beherglas kırılırdı. Ardından asma yaprağını ve ipi içine attık. Fakat her seferinde ip çubuğa dolanıyor ve karışma duruyordu. Diğer gruplarda ise dönmeye devam ediyordu. Öğretmenimiz içine ayrıca Kıbrıs taşı attı. Sebebi rengin değişik olmasıydı. Bu arada ısıyı 150’ye çıkarmıştık. Fakat bu sıcaklık C0 değildi. Bu sayede elimizi sokup ipi çıkardık. Yinede güvenlik için manyetik karıştırıcıyı kapattık. İki üç kere yaptıktan sonra ipi asma yaprağının içine sardık. Açılmaması için düğüm de attık. Ama halen çok yavaş dönüyordu. Biz de 5. Seviyeye getirdik.  Suyumuzun diğer gruplara göre az olduğunu fark ettik. Biraz abartılı bir şekilde su koyduk(350-400ml). Sıcaklığı da 370’e getirdik. Artık bitmişti.

Hassas Teraziler:
İlk olarak baktığımız terazi fazla miligrama kadar ölçüyordu ve ayrıca dara alma özelliği de vardı. Fakat hassalığı bozulmuştu. Bu yüzden değerleri değişip duruyordu.
İkinci bir teraziyi daha inceledik. Bu terazi kapalı cam kabın içindeydi. Çünkü havadan bile etkileniyordu. Gramın on binde birini bile ölçebiliyordu. Bu da onun ne kadar hassas olduğunu gösteriyordu. Biz önce bir kâğıt parçasını ölçtük. Ardından dara aldık ve üzerine kurun kalemle yazı yazdık ve tekrar teraziye koyduk. Sonuç farklıydı. Ölçüm yaparken teraziyi etkilememesi için herkes elini masadan çekti.

Deneyin Devamı:
İpi ve asma yapraklarını çıkardık. İpi bir kâğıdın üzerine koyduk ve kurumasını beklemeye başladık.
O arada başka bir deney daha yaptık. Bu sefer beyaz yumurtanın rengini değiştirecektik. Bunun içinde beherglasa su doldurduk. Bu deneyde çubuğu kullanamazdık. Çünkü yumurtayı parçalayabilirdi. Armut yaprağını ve soğan kabuğunu içine attık. Bu sefer başladığımız gibi ısıyı 370’e çıkardık. Bir de karıştırma işi vardı. Kimse üstüne alınmadı. Ama birisi karıştırmalıydı. Bu yüzden sırayla başladık. Deney bittiğinde yumurtayı çıkarmak zor oldu. Zira çok ısınmıştı. Onu da ipin yanına koyduk.

Sonuç:

İp ve yumurtanın rengi kahverengiye döndü. Yumurtanın renginde kırmızı kaleminde etkisi vardı. Masaları temizledik, beherglası yerine koyduk ve artıkları çöpe attık. Renk elde etmenin bir yolunu öğrenmiş olduk.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder